Robotik Cerrahi

Resim
Robotik cerrahi nedir?

Robotik cerrahi aslında klasik laparoskopiden çok farklı birşey değildir. Klasik laparoskopide optik cihaz ve kullanılacak aletler 5-10 mm'lik kesilerden karın içine gönderilir ve bu aletleri kullanarak işlem tamamlanır. Robotik cerrahideki tek fark kullanılan aletlerle insan eli arasında bir robot olmasıdır. Hekim robot vasıtasıyla aletleri kumanda eder.  Hekimin kontrolü sağladığı noktaya konsol denir. Bu konsol ameliyathaneye yakın olabileceği gibi çok uzakta da olabilir. Özellikle savaş durumları için uzaktan ameliyat yapılabilmesi için geliştirilmiş bir teknolojidir.

Geleneksel laparoskopi ile karşılaştırıldığında robotik cerrahinin avantajları nelerdir?

Geleneksel laparoskopi ile karşılaştırıldığında, robotik cerrahinin birçok avantajı vardır.  Konsol yüksek çözünürlüklü kameralar kullandığından dolayı cerrahın görüntüsü daha net olmaktadır. Klasik laparoskopide, her ne kadar son yıllarda 3 boyutlu teknolojiler çıksa da, sıklıkla 2 boyutlu görüntü elde edilmekteyken robotik cerrahide 3 boyutlu görüntü elde edilir. Bu nedenle robotik cerrahide derinlik algısı daha iyidir.

Ayrıca, kullanılan aletlerin kontrolü de daha kolaydır. Hekimin daha hassas hareketler yapmasına olanak sağlar. Hareket kabiliyeti artar. Hekim rahat bir pozisyonda olduğundan operasyonu hekim için daha zevkli bir hale getirerek en iyi şartlarda en yüksek verimin alınmasına olanak sağlar.

Robotik cerrahinin olumsuz bir yanı var mıdır ?

Dokudaki sertlik hissini cerrah hissedemez. Bu da bazı durumlarda bir dezavantajdır. Birden fazla kol kullanıldığında kolların hareket alanı birbirini kısıtlayabilir. Ameliyat öncesi kolların hazırlanması hazırlıkları, klasik laparoskopiye göre, ameliyat süresini ve genel anestezide geçen süreyi uzatmaktadır. Bu da ameliyat süresi ile ilişkili potansiyel komplikasyonları arttırmaktadır.

Robotik cerrahi sıklıkla hangi ameliyatlarda uygulanır ?

Açık ameliyat uygulanan hemen hemen tüm operasyonlarda robotik cerrahi uygulanabilmektedir. Dikiş atma ve bağlama konusunda avantajları olduğu için özellikle myom alma ameliyatlarında avantajlı olabilir. Gene, hassas hareketlerde avantajlı olduğundan lenf bezinin alınması gerektiği kanser ameliyatlarında kolaylık sağlar.

Robotik cerrahi herkese uygulanabilir mi ?

Bu kesinlikle hekiminizle vermeniz gereken bir karardır. Hastanın genel durumu, mevcut hastalıkları ve hekimin tecrübesi burada çok önemlidir. Hekim hangi yolla daha yetkinse o yolla başarının sağlanacağı ve avantajları olduğu gibi dezavantajları da olduğu unutulmamalıdır. Ayrıca, avantajlarının çoğu hekimi rahatlatmasının sonucudur, hekim hangi teknikle rahat ediyorsa o teknikle hastaya en yüksek faydayı sağlayacaktır.

Güncelleme Tarihi: 16 Temmuz 2013

Kaynak:

1. Robotic Surgery Fact Sheet. www.reproductivefacts.org

Sorularınıza cevap mı arıyorsunuz ?
Soru Sor